Ciasto z jabłkami bezglutenowe

Szybka szarlotka bezglutenowa

Ciasto z jabłkami zajmuje wysokie miejsce w rankingu ulubionych wypieków Polaków. Proponuję zdrowszą jego wersję, idealną gdy akurat nachodzi cię ochota na coś słodkiego. Poza tym, że nasz jabłecznik nie zawiera glutenu, nie dodano też cukru, ani tłuszczu. To doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Czas przygotowania nie zajmie ci więcej niż 15 minut.

Składniki

  • Jabłka – ok. 500 g

  • Cynamon – 3-4 łyżeczki

  • Kardamon – 0,5 łyżeczki

  • Jajka – 3 sztuki

  • Mąka bezglutenowa – 200 g (może być gotowy mix lub mieszanka: mąka ryżowa – 70 g, kukurydziana – 50 g, ziemniaczana – 40 g, jaglana – 40 g)

  • Ksylitol – 50 g

  • Proszek do pieczenia (bezglutenowy) – 0,5 łyżeczki

  • Soda oczyszczona – 0,75 łyżeczki

  • Ocet jabłkowy – 0,5 łyżeczki

  • Aromat waniliowy – 3 krople

  • Sól (kamienna) – szczypta

Sposób Przygotowania

  • Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na plasterki lub niewielkie kawałki. Posyp cynamonem i kardamonem. Dokładnie wymieszaj.
  • Do miski wbij jajka, dodaj sól i miksuj ok. 2 minuty, dodaj ksylitol i miksuj kolejne 2-3 minuty, aż masa będzie puszysta.
  • Dodaj mąkę, proszek, sodę, ocet, aromat i wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
  • Małą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp jabłka, a następni wylej na nie ciasto. Ważne by jabłka nie były ciasno zbite, aby ciasto mogło wypełniać wolną przestrzeń. Dodatkowo możesz potrząsnąć delikatnie foremką lub przemieszać łyżką.
  • Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, piecz ok. 55-60 minut.

Jabłka możesz zastąpić gruszkami.

Zamiast formy okrągłej, możesz użyć kwadratowej 20 cm lub standardowej keksówki.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *