Wegański odpowiednik śmietany

Wegańska śmietana

Do tej pory nie powstał jeszcze roślinny odpowiednik idealnie odpowiadający smakowi śmietany wyprodukowanej z mleka krowiego . Ten przepis jest ciekawym jej substytutem, a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Otrzymany produkt nadaje się do pieczenia i gotowania. Może być stosowany jako baza wegańska w kremach, lodach, sosach, ciastach. Czas wykonania – nie więcej niż 10 minut.

Składniki

  • Mleko sojowe niesłodzone – 2/3 kubka

  • Olej rafinowany bezzapachowy – 1/3 kubka

  • Sok z cytryny/limonki – 1 łyżka

Sposób Przygotowania

  • Do wysokiego naczynia wlej mleko sojowe i miksuj około 3 minuty – do momentu utworzenia piany.
  • Nie przerywając miksowania dolewaj małym strumieniem tłuszcz, a po chwili sok.
  • Miksuj kolejne 2-3 minuty aż masa zacznie gęstnieć.
  • Włóż do lodówki, po 1-2 godzinach masa zgęstnieje i zmieni konsystencję na tę przypominającą sklepową śmietanę.

Wskazówki:
Pamiętaj, by użyć mleko sojowe bez dodatku cukru.

Comments are closed.