Do tej pory nie powstał jeszcze roślinny odpowiednik idealnie odpowiadający smakowi śmietany wyprodukowanej z mleka krowiego . Ten przepis jest ciekawym jej substytutem, a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Otrzymany produkt nadaje się do pieczenia i gotowania. Może być stosowany jako baza wegańska w kremach, lodach, sosach, ciastach. Czas wykonania – nie więcej niż 10 minut.
Składniki
Mleko sojowe niesłodzone – 2/3 kubka
Olej rafinowany bezzapachowy – 1/3 kubka
Sok z cytryny/limonki – 1 łyżka
Sposób Przygotowania
- Do wysokiego naczynia wlej mleko sojowe i miksuj około 3 minuty – do momentu utworzenia piany.
- Nie przerywając miksowania dolewaj małym strumieniem tłuszcz, a po chwili sok.
- Miksuj kolejne 2-3 minuty aż masa zacznie gęstnieć.
- Włóż do lodówki, po 1-2 godzinach masa zgęstnieje i zmieni konsystencję na tę przypominającą sklepową śmietanę.
Wskazówki:
Pamiętaj, by użyć mleko sojowe bez dodatku cukru.