Zupa z topinamburem

Zupa-krem z białych warzyw z topinamburem

Zupy z białych warzyw polecane są szczególnie przy kuracjach oczyszczających. Seler ma działanie moczopędne oraz przyspiesza produkcję żółci i trawienie, pietruszka łagodzi wzdęcia, cebula i czosnek działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Topinambur poprawia przemianę materii i zapewnia właściwą mikroflorę jelit, a ze ponieważ praktycznie nie zawiera skrobi, polecany szczególnie jest diabetykom. Ziemniak w tym zestawie syci. Ta zupa, to łagodny sposób na uspokojenie i oczyszczenie jelit, pozbycie się nadmiaru sodu i wody z organizmu.

Składniki

  • Topinambur – 500 g

  • Cebula – 1 sztuka (średnia)

  • Seler korzeń – 1 sztuka (mały)

  • Pietruszka – 1 sztuka (mała)

  • Ziemniak – 1 sztuka (duży)

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Bulion warzywny – 0,5 litra

  • Olej kokosowy – 3 łyżki

  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku

Sposób Przygotowania

  • Cebulę posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Dodaj pokrojonego w kostkę selera, ziemniaka i pietruszkę i chwilę pozostaw na ogniu.
  • Przełóż zawartość patelni do garnka, wlej bulion. Topinamburu nie obieraj ze skórki, tylko dokładnie wyszoruj, a następnie pokrój w talarki i wrzuć do garnka. Gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż topinambur zaczynie się rozpadać (ok. 30-40 minut).
  • Zupę zmiksuj na krem, w razie potrzeby, gdy będzie zbyt gęsta, podlej ją bulionem lub wodą.
  • Dopraw przyprawami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *