Zupy z białych warzyw polecane są szczególnie przy kuracjach oczyszczających. Seler ma działanie moczopędne oraz przyspiesza produkcję żółci i trawienie, pietruszka łagodzi wzdęcia, cebula i czosnek działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Topinambur poprawia przemianę materii i zapewnia właściwą mikroflorę jelit, a ze ponieważ praktycznie nie zawiera skrobi, polecany szczególnie jest diabetykom. Ziemniak w tym zestawie syci. Ta zupa, to łagodny sposób na uspokojenie i oczyszczenie jelit, pozbycie się nadmiaru sodu i wody z organizmu.
Składniki
Topinambur – 500 g
Cebula – 1 sztuka (średnia)
Seler korzeń – 1 sztuka (mały)
Pietruszka – 1 sztuka (mała)
Ziemniak – 1 sztuka (duży)
Czosnek – 2 ząbki
Bulion warzywny – 0,5 litra
Olej kokosowy – 3 łyżki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
Sposób Przygotowania
- Cebulę posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Dodaj pokrojonego w kostkę selera, ziemniaka i pietruszkę i chwilę pozostaw na ogniu.
- Przełóż zawartość patelni do garnka, wlej bulion. Topinamburu nie obieraj ze skórki, tylko dokładnie wyszoruj, a następnie pokrój w talarki i wrzuć do garnka. Gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż topinambur zaczynie się rozpadać (ok. 30-40 minut).
- Zupę zmiksuj na krem, w razie potrzeby, gdy będzie zbyt gęsta, podlej ją bulionem lub wodą.
- Dopraw przyprawami.