Dieta dla Cukrzyków

Dieta Dla Cukrzyków - opis w skrócie

Na czym polega?

Istotna w leczeniu cukrzycy jest odpowiednia, zbilansowana i przy tym dość restrykcyjna dieta. Pozwala ona na utrzymanie odpowiedniego poziomu glikemii, czyli stężenia glukozy we krwi, jak również wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycy.

Co się spożywa?

Podstawową regułą, która zapewne każdemu kojarzy się z cukrzycą, jest wyeliminowanie z diety cukrów prostych, które znajdujemy przede wszystkim w słodkich przekąskach, wszelkiego rodzaju słodyczach (ciastkach, słodkich bułkach, batonach, czekoladzie) i słodzonych napojach. Źródłem węglowodanów u osoby chorej na cukrzycę powinny być produkty zawierające węglowodany złożone, takie jak: ciemne pieczywo, płatki owsiane, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), brązowy ryż i ciemny makaron. W diecie cukrzycowej wyeliminować należy również tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (tłuste mleko, śmietana, słonina, tłuste sery i wędliny) oraz produkty wysokoprzetworzone, takie jak: pasztety, parówki czy wszelkiego rodzaju fast foody. Zdrowe tłuszcze powinny być natomiast dostarczane poprzez spożywanie ryb morskich (np. śledź, makrela, łosoś), orzechów włoskich czy pestek dyni. Kolejny istotny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnik odżywczy – białko powinien być w diecie cukrzycowej dostarczany wraz ze spożyciem chudego mięsa (lepsza w tym wypadku jest więc pierś z kurczaka czy indyka, niż mięso wieprzowe), czy też chudych przetworów mlecznych – jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki. Istotnym elementem diety cukrzycowej powinny być również warzywa i owoce, jednak jedynie te o niskim indeksie glikemicznym (uważać więc trzeba np. na banany, arbuzy czy owoce suszone). Należy pamiętać o zbilansowanej podaży witamin, składników mineralnych i błonnika.

Jakie są reguły?

W komponowaniu diety cukrzycowej istotne jest nie tylko uwzględnienie odpowiednich produktów i przyrządzenie potraw we właściwy sposób (gotowanie, duszenie, gotowanie na parze czy pieczenie zamiast smażenia), ale również rozłożenie posiłków w czasie w ciągu dnia i zadbanie o ich właściwą kaloryczność. Należy spożywać małe porcje w równych odstępach czasu (5 posiłków dziennie co 1,5 – 2 godz.). W celu uniknięcia nadwagi, nie należny przekraczać dziennego zapotrzebowania kalorycznego (które jest indywidualne i zależy od wieku, płci i obecnej wagi).

Sałatka kuskus dla Diabetyków

Niski indeks glikemiczny kaszy kuskus zapewni w tym daniu solidną porcję energii, która będzie powoli uwalniała się do krwiobiegu przez wiele godzin. Oprócz tego znajdziemy w nim sutą dawkę witaminy C pochodzącej z warzyw i cytrusowego soku, która zapewni każdemu wzmocnienie organizmu szczególnie, gdy będziemy tego potrzebowali podczas nadejścia chłodnych, […]

Salsa z czarnej fasoli

Problemy z cukrzycą bardzo często zmuszają wiele osób do znajdowania alternatyw dla ulubionych produktów obiadowych. Zaproponowany w poniższym artykule przepis udowodni Państwu, że można zjeść smaczny i sycący posiłek pomimo ograniczenia cukrów i niezdrowych dodatków wspomagających smakowitość potrawy. Za pośrednictwem tej sałatki dostarczymy naszemu organizmowi witamin z grupy A,B,E. Należy […]

Krewetki z brokułami na cukrzycę

Jeżeli zmagasz się z problemami w codziennym żywieniu wynikającymi z ograniczeń podyktowanych cukrzycą z pewnością poszukujesz pomysłu na obiad, który pomimo ograniczenia szybko przyswajalnego cukru zdoła zaspokoić Twój głód na dłużej. Poniższa propozycja krewetek z brokułami to solidna dawka protein, żelaza i witaminy C, które wzmocnią Twój organizm i pozwolą […]

Piernik jaglany dla Cukrzyków

Osoby, które lubią liczyć kalorie, z pewnością polubią niniejszy przepis. Prezentujemy tutaj piernik jaglany, który od zwykłego wyróżnia się o wiele mniejszą wartością kaloryczną, a jednocześnie może się pochwalić zawartością witamin i minerałów. Kasza jaglana zawiera bowiem witaminy B1, B2, fosfor, magnez oraz cynk. Czas przygotowania dania: godzina  Ilość porcji: […]

Gofry jaglane bez cukru

Gofry jaglane są doskonałą alternatywą dla klasycznych gofrów robionych na bazie mąki pszennej. Są bardzo zdrowe, a jednocześnie smaczne. Jeśli interesują Was przepisy typu gluten free oraz bez cukru, to na pewno będzie to dla was propozycja warta uwagi. Wiele osób uważa, że gofry jaglane są najlepsze.  Czas przygotowania dania: […]

Ciastka z suszonymi owocami bez cukru

Sposób na smaczny i zdrowy deser? Ciastka z suszonymi owocami bez cukru! Doskonale sprawdzą się jako podwieczorek dla maluchów, jak i dla osób zmagających się z cukrzycą. Są one o wiele zdrowsze od tych, które możemy znaleźć w sklepach oraz zawierają o wiele mniej cukru. Jedyny cukier w tych batonikach […]

Czekoladowe ciasto razowe dla Diabetyków

Diabetycy oraz osoby, które cenią sobie zdrową i zbilansowaną dietę, nie muszą rezygnować ze słodkich przysmaków. Istnieje alternatywa dla przesłodzonych ciast z mąki pszennej. Prezentujemy czekoladowe ciasto razowe z daktylami, które we wzorowy sposób może nam zastąpić klasyczne brownie. Dodatkowo, daktyle wyróżniają się ogromną zawartością cennych składników odżywczych – znajdziemy […]

Kakao Bananowe dla Cukrzyków

Kakao do picia to doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodny, zimowy wieczór. Prezentujemy dziś przepis na zdrowe i smaczne kakao bez cukru – kakao bananowe. Przypadnie ono do gustu zarówno młodszym, jak i dorosłym. Kakao bananowe można przygotować na bazie mleka roślinnego bądź koziego lub krowiego w zależności od […]

Batoniki Orzechowe dla Cukrzyków

W dzisiejszym przepisie prezentujemy niezwykle smaczne batoniki orzechowe bez cukru. Jest to doskonały sposób na podwieczorek nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Warto przygotować takie batoniki w domu zamiast sięgać po gotowce ze sklepu, które zawierają mnóstwo cukru i wiele innych niepotrzebnych dodatków. Oprócz orzechów w batonikach można […]

Panna Cotta dla Cukrzyków

Panna Cotta – brzmi kusząco? To popularny deser, którego przygotowanie zajmuje mniej niż kwadrans. Jest pyszny i idealny na każdą okazję. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć ten włoski, rozpływający się w ustach deser. Czas przygotowania dania: 10 minut + 2 minuty chłodzenia Ilość porcji: 4 – 5