Bakłażany to bardzo wartościowe rośliny – są źródłem witamin i składników mineralnych, zawierają antyoksydant nasunine, która chroni błony komórkowe i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Zaleca się ich spożycie szczególnie przy kuracji antybiotykami. Co ciekawe, powszechnie panuje przekonanie, że bakłażan to warzywo, jednak warto wiedzieć, że z punktu widzenia botanicznego jest owocem. Wskazuje na chociażby inna jego nazwa – gruszka miłości. Nawiązuje to do jego właściwości afrodyzjakalnych.
Składniki
Bakłażan – 2 sztuki
Kuskus ugotowany – 1 kubek
Kukurydza z puszki – 1/2 kubka
Drobna fasola czerwona – 3/4 kubka
Sok z limonki – 3 łyżki
Czosnek – 2-3 ząbki
Pieprz – 1/2 łyżeczki
Papryka słodka wędzona – 1/2 łyżeczki
Śmietana wegańska – 1/2 kubka
Sól do smaku
Sposób Przygotowania
- Bakłażany przetnij na pół, łyżką wydrąż miąższ.
- Miąższ i wszystkie pozostałe składniki umieść w misce i wymieszaj.
- Napełnij puste skórki bakłażana farszem, ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Zapiekaj bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza aż góra ładnie się zrumieni (około 25 minut).
Zapieczone bakłażany można podać z sosem kolendrowym wykonanym połączenia śmietany wegańskiej lub niesłodzonego jogurtu roślinnego (np. sojowego), posiekanych listków kolendry, 1/2 ząbka czosnku, doprawione solą i pieprzem.