Nadziewany bakłażan wegański farsz

Pieczone bakłażany z kuskusem i fasolką

Bakłażany to bardzo wartościowe rośliny – są źródłem witamin i składników mineralnych, zawierają antyoksydant nasunine, która chroni błony komórkowe i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Zaleca się ich spożycie szczególnie przy kuracji antybiotykami. Co ciekawe, powszechnie panuje przekonanie, że bakłażan to warzywo, jednak warto wiedzieć, że z punktu widzenia botanicznego jest owocem. Wskazuje na chociażby inna jego nazwa – gruszka miłości. Nawiązuje to do jego właściwości afrodyzjakalnych.

Składniki

  • Bakłażan – 2 sztuki

  • Kuskus ugotowany – 1 kubek

  • Kukurydza z puszki – 1/2 kubka

  • Drobna fasola czerwona – 3/4 kubka

  • Sok z limonki – 3 łyżki

  • Czosnek – 2-3 ząbki

  • Pieprz – 1/2 łyżeczki

  • Papryka słodka wędzona – 1/2 łyżeczki

  • Śmietana wegańska – 1/2 kubka

  • Sól do smaku

Sposób Przygotowania

  • Bakłażany przetnij na pół, łyżką wydrąż miąższ.
  • Miąższ i wszystkie pozostałe składniki umieść w misce i wymieszaj.
  • Napełnij puste skórki bakłażana farszem, ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  • Zapiekaj bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza aż góra ładnie się zrumieni (około 25 minut).

Zapieczone bakłażany można podać z sosem kolendrowym wykonanym połączenia śmietany wegańskiej lub niesłodzonego jogurtu roślinnego (np. sojowego), posiekanych listków kolendry, 1/2 ząbka czosnku, doprawione solą i pieprzem.

Comments are closed.